top of page

TAJNA USPJEHA


Formula uspjeha za svakog mjerljivo drugačija. Generalno što znači uspjeh? Neko ostvarivanje zadanih ciljeva, neka pobjeda nad samim sobom, među drugima i neko zadovoljstvo, ispunjenje i osjećaj sreće zbog takvog procesa, postignuća. Uspjeh se može vrednovati kroz razna materijalna postignuća ili vanjskom oku manje opipljivo poput uspješnog života u kojem ne postoji previše patnje i nezadovoljstva, u kojem ništa ne trpi i sve je na svome mjestu, u kojem imaš više vremena za svoje najbliže i za sebe, u kojem znaš što je prava ljubav i što je toplina. Uspjeh može biti i uspješno savladavanje nekog problema jer pomoću tog postajemo jači, iskusniji i otporniji. Ono što ćemo smatrati uspjehom ovisi o našim porivima, našim vrijednostima i našim uvjerenjima, ukratko o našim postavkama.


Nekome uspjeh znači biti viđen, omiljen u društvu, popularan i na neki način utjecajan. Dakle, postoji više vizija i mišljenja što to uspjeh znači i podrazumijeva. Sve u svemu, bilo koji uspjeh zahtjeva puno truda, rada, znoja i suza te odricanja i ulaganja. To je sasvim ok jer da je drugačije, ne bi to vrednovali toliko, ne bi nam toliko značio i imao toliko pozitivan utjecaj na nas i ne bi poticao i postizao određenu promjenu u nama, bio bi samo običan. To ne bi istinski onda mogli smatrati pravim uspjehom jer jednostavno ne bi mogli povjerovati u to. Kako bi znali što je optimalan uspjeh za nas, prije svega potrebno ga je moći dobro vizualizirati i to ponekad ne ide samo tako, a povezano je i s iskustvom i onda ga je poželjno zapisati jer s vremena na vrijeme dobro je podsjetiti se i provjeriti jesmo li na pravom putu. Zapis može biti jednostavan, npr.u obliku natuknica ili složeni poput mini elaborata, ovisi o vama.


U današnjem pretežito konzumerističkom načinu života uspjeh se uglavnom mjeri kroz materijalno. Materijalno je bitno kako bi se moglo lakše preživjeti, lijepo i lagodno živjeti, no tu postoji zamka jer se lako pretjera, odnosno „uzme“ nas više no što bi trebalo. Ponekad si i čak vrlo često želimo priuštiti neke nove stvari koje nam nisu možda toliko potrebne i pritom ne gledamo koliko smo prethodno energije uložili i potrošili kako bi si to mogli priuštiti. Kada bi usporedili, ekvivalent uložene energije naspram visine iznosa koliko to nešto košta bio bi , vjerojatno pogađate, kudikamo veći za količinu uložene energije. Dakle, često se totalno nesvjesno rasipamo s energijom nepotrebno i tu ostvarujemo velike gubitke na koje rijetko tko računa.


To se nažalost često dogodi kada nemamo mira sami sa sobom, kada vučemo nešto iz prošlosti i kad nas muče neke stvari. Dakle prije svega se moramo pokušati pomiriti sa svime i naći način da se možemo nositi s onime što smo do sada proživjeli, s ožiljcima jer svi ih imamo i oni esenciju toga što mi jesmo. Moj savjet je prigrlite ih i tako okrenite sve u svoju korist. To će nam pomoći da možemo biti bolje fokusirani i predani, distrakcije tada neće imati toliko prostora. Ponekad vrijeme koje ulažemo kako bi mogli lagodnije živjeti raspoređujemo tako da žrtvujemo vrijeme koje bi proveli sa svojim najmilijima što u konačnici može dovesti do nezadovoljstva. Sada kada smo naveli neke stvari koje opisuju uspjeh i što on znači, pa idemo pokušati vidjeti kako se on i ostvaruje.


Za svaki uspjeh prvenstveno je bitna ideja i vizija uz koju potom vežemo određenu emociju nekog uzbuđenja i pobude. Naravno da bez jasne ideje i vizije ne možemo niti išta vezati jer nemamo od kud početi, dakle razvijena mašta i kreativnost vrlo su važni kao poticaj i početak, a na to se onda veže praktični dio jer uz dovoljno vježbe dolazi i iskustvo te spoznaja da se sve što pomislimo može ostvariti. Emocija vezana na tu ideju mora biti jaka i opipljiva kako bi se mogla uspješno manifestirati iz misli u djela jer je potreban određena kemija tijela (emocija) koja će nas natjerati na određene potrebne postupke koji su nužni kako bi premostili sve prepreke putem, a bit će ih uvijek i na to trebamo biti spremni. Vrlo često ti postupci budu oni koje najmanje volimo, al upravo takvi će nas na koncu dovesti tamo gdje želimo biti, odnosno ono što želimo postići. Dakle moramo imati neosporivo jak poriv! Čak i uz to možemo očekivati putem razna oklijevanja i previranja, al neka jer sve je to dio puta. Bez brige, znat ćete na kraju i vjerojatno zadovoljno se smijati tomu čak i najviše onome što vas je najviše namučilo. Uh, kako je to dobar osjećaj, osjećaj nepobjedivosti, osjećaj besmrtnosti!


Kada jednom imamo tu ideju i započeli smo navedeni proces bitno je „mantrati“ ga svaki dan, ponavljati i imati na umu kako bi kreirali točno takvu stvarnost ili bar približno. Danas svi imamo brdo obaveza i jako brzo živimo, pa se sve to vrlo lako može izgubiti iz vida. Iz tog razloga bilo bi dobro zapisati ga negdje sa što više detalja kako bi ukupna slika mogla biti jasnija i kako bi ga jače mogli osjećati, a potom te osjećaje i slijediti ka svojoj kreaciji. Detalji poput kako izgledate u tom uspjehu, što činite, kako se pritom osjećate, kako to izgleda, gdje živite i slično. Sve vezano uz samu priču što može pomoći je dobro došlo. Pritom postoji jedna zamka, sve mora imati svoju smisao i ne bi trebalo biti previše raštrkano. Samo ono bitno za tu sliku ili viziju, sve što čini živom samo to, a ne deset nekih drugih. Vizija može naravno biti više, sve ovisi o nama i našem karakteru, ali sve moraju imati „core“ viziju na koju onda vežete sve potrebne nadogradnje.


Jeste li si postavili neke ciljeve i što činite da ih ostvarite?

Sve što zamislite i postavite, odredite si neki realan rok do kojeg to i želite ostvariti jer to nam daje dodatnu pobudu.

Osjećaji odnosno emocije su vrlo jaka spona između misli i stvarnosti. Ono što mislimo i ostvarujemo i to doista je tako ako dovoljno jako želimo, odnosno dovoljno jako osjećamo jer te jednostavno samo tako sve onda tjera na određene akcije, tomu sve podređujemo, ne prežemo. Jednom kad to shvatimo, kad to naučimo onda lakše ide. Kada to jednom postavite svaki dan činite male korake i pritom učite, usvajajte sve što se bitno događa i tako bivate lakše u fokusu.


PREPREKE

Takve stvari su normalne, pa čak bih rekao poželjne i jednostavno nisu dovoljne da nas sprječavaju u naumu već su potrebne kako bi nešto novo naučili, bili jači i možda potrebno korigirali. Bitno je znati gledati ih kao određenu periodizaciju u kojem imamo mogućnost poboljšati svoj sistem, uvidjeti gdje griješimo i jesmo li što promašili. Ovako gledajući na neki problem vidimo samo dodatnu priliku, no ne i prepreku.Ako ipak zapnemo i ništa ne pomaže, potrebno je malo premotati film unazad i preispitati svoje misli, možda ih reprogramirati koje potom sve još jače fokusiramo na svoj cilj i pritom zamišljamo kako to izgleda jednom kada je ostvareno, kada je opipljivo, naravno ponovo s onim svim jasnim detaljima koje ste zamislili. Možemo pokušati vizualizirati kako ćemo se tada osjećati. Pokušati razmišljati što se mora odviti da bi se stvari ostvarile i mogućnosti će se početi otvarati, tj. puno lakše ćemo ih uočiti i puno lakše ćemo onda naći adekvatna rješenja za njih.


USPJEH

Uspjeh nije ništa drugo nego niz svjesnih , ciljanih, svrsishodnih i dobro promišljenih postupaka , odnosno akcija koji su vezani uz istu priču, s dobro posloženim prioritetima te s puno vezanih i bitnih detalja koji čine zajedno veću sliku kojom se potom materijaliziraju u zamišljeno djelo. Sve navedeno zahtjeva visoku razinu discipline, puno žrtvovanja, veliku predanost, konstantu da bi imalo smisla i sve se sustavno čini i gotovo ništa se ne prepušta slučaju. Ako nešto prepustiš slučaju pa što bude, znači da ti nije dovoljno stalo, a to je automatski sasvim druga slika koja ne polučuje uspjeh jer jednostavno nije dovoljna kada niti sami ne vjerujete u to.Naravno da u svemu postoji faktor sreće, ali on sam često nažalost nije dostatan, mora doći samo kao nadogradnja.Stvari su vrlo jednostavne ako ih tako sagledate, AKCIJA – REAKCIJA. Kako bi lakše mogli sagledati realno stvari, prvenstveno je potrebno maknuti sve nametnuto i nepotrebno što nas okružuje i zbunjuje. Danas nažalost puno toga ima jer smo se uslijed razvoja tehnologije i oslanjanja na isto jako odmaknuli od prirode. U principu najteža stvar za postići je ta da se nekako maknemo od svega toga, a kada jednom to postignemo na konju smo. Svi ovo mi imamo ovo sve po rođenju u sebi i apsolutna prava na to, samo je razlika tko to može dovoljno jako vidjeti, pronaći unutar sebe i potom izvući van.


I, jeste li već postavili svoje ciljeve?

Što bi vam to moglo pomoći u ostvarivanju?

Što vas sprječava da ih i ostvarite?


Zamišljeno se lako sprovede u djelo samo ako dovoljno jako to želimo i da, stvarno je tako jednostavno. Potrebno je samo vjerovati u to, dati svoju ljubav svemu što tako činimo i čuda se događaju. Sretno!


2 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page